
Opleidingen
Trainingen die aansluiten bij de praktijk
Tandem-cursus voor directeur & IB’er
Vorm samen een krachtig team
Allebei ben je druk, waardoor het niet altijd lukt om even met elkaar te zitten, om samen te kijken hoe je bepaalde zaken binnen de school op een duurzame wijze aan wilt pakken.
Er waren toch afspraken gemaakt over het opstellen van de groepsplannen? Of over de rekenaanpak om de opbrengsten binnen de school te verhogen?
Waarom gebeurt het dan nog niet? En waarom doet de ene leerkracht het wel en de andere niet?
Ga samen als duo aan de slag en kijk hoe je elkaar kan versterken. Ieder vanuit een andere positie, meer leidinggevend versus meer coachend. Hoe stem je het met elkaar af en krijg je samen het team in beweging?
Van ongewenst naar gewenst gedrag
Analyse en praktische ontrafeling van gedrag
Het gedrag van de kinderen op school laat te wensen over. Onrust in de groep, de gang en op het plein. De werkhouding is niet geweldig en het zelfstandig leren komt niet goed van de grond. Het kost leerkrachten veel tijd en energie om het gedrag in goede banen te leiden. Het dealen met gedrag gaat ten koste van de leertijd. Ondanks volhardende inzet en veel geduld krijgen leerkrachten het gedrag van de kinderen niet omgebogen. De invoering van een nieuwe SEO methode heeft wel wat opgeleverd, maar nog niet het gewenste resultaat gegeven. Je ziet als IB’er wel incidentele situaties, waarin je weet wat er anders had gemoeten, maar je kunt niet echt de vinger leggen op het geheel.
Verkorte opleiding tot IB'er
Maak een succesvolle start als intern begeleider!
Als intern begeleider bewaak je de kwaliteit van het ondersteuningsbeleid binnen je school. Je coacht jouw collega’s in de ondersteuning van leerlingen en in hun samenwerking met ouders. Samen met de schoolleider geef je vorm aan het ondersteuningsprofiel van de school en de onderwijskundige innovaties die daarmee samenhangen. Met deze verkorte opleiding krijg je kennis, instrumenten én vaardigheden aangereikt om direct in jouw rol als intern begeleider het verschil te kunnen maken!
IB’er als leerkrachtbegeleider van jonge kinderen - najaar 2022
Maak effectief gebruik van NPO gelden bij jonge kinderen
Een ononderbroken leerontwikkeling realiseren is in de onderbouw altijd een uitdaging. Zeker zo rond de overstap naar groep 3. Nu ten tijden van de huidige coronacrisis is deze uitdaging alleen maar groter geworden. Scholen krijgen peuters binnen die veel minder VE aanbod hebben gehad dan normaal het geval is, maar ook gaan er kleuters op een ander niveau door naar groep 3.
Wat betekent het voor groep 3 als de leerlingen groep 2 niet helemaal doorlopen hebben? Wat is er dan nodig? Hoe kan je als IB’er de leerkrachten hier goed bij begeleiden? Hoe kan je je NPO gelden op het gebied van het jonge kind effectief inzetten, van peuter tot in groep 3?
Het lerende brein
De relatie tussen hersenen, gedrag en leren
Ieder kind leert op een andere manier. Het ene kind heeft een voorkeur voor visuele informatie (plaatjes, schema’s), terwijl het andere kind baat heeft bij zinnen die puntsgewijs onder elkaar staan. En zo bestaan er nog veel meer verschillen in de manier waarop leerlingen nieuwe stof opnemen. Daarnaast spelen factoren als interesse, alertheid en afleidbaarheid een rol bij het aanleren van nieuwe informatie. Hoe kinderen leren heeft alles te maken met (de ontwikkeling van) hun hersenen.
De relatie tussen hersenen, leren en gedrag is het werkterrein van de neuropsychologie.