Academy nieuwsbrief september 2017

Hieronder treft u de uitgebreide versie van de Instondo Academy nieuwsbrief van september 2017.

Het schooljaar is weer gestart en daar hoort natuurlijk een nieuw en actueel cursusprogramma bij! Ook laten we Gerda Harrewijn aan het woord over het voeren van een ‘goed gesprek’.


NIEUW: Cursusprogramma 2017-2018!

Met trots presenteren wij het nieuwe cursusprogramma! Een programma vol meerdaagse cursussen, aansluitend bij de nieuwste inzichten rondom leren, begeleiden en ontwikkelen!

Download hier de pdf.


 UITGELICHT: Leergang De Negen Principes van de Excellente Schoolleider

✓  9-daagse leergang
✓  Leiding geven aan verandering &

    Organisatie van de school
✓  Professionaliseringsthema Schoolleidersregister PO

Kijk op: www.instondo-academy.nl/lucgreven


COLUMN: Voor een goed gesprek laat je OMA thuis - Gerda Harrewijn

Luisteren is meer dan alleen je mond dichthouden zolang de ander praat.
Luisteren is actief betrokken zijn bij de ander. Het is horen wat de ander zegt en dat bij je laten binnenkomen. Het is achterhalen wat de ander bedoeld.

Dit klinkt best logisch en we hebben ook al snel het idee dat we dit doen.
Toch bestaat ons luisteren vaak alleen maar uit ‘horen’.
In ons hoofd gaan onze eigen gedachten rond. We hebben zo onze eigen opvattingen over het gespreksonderwerp. Het is alleen maar jammer dat die ander dat nog niet zo ziet. Dus voelen we een drang om snel weer het woord te nemen en die ander te vertellen hoe het nu echt zit.
We hebben ook al een mening over de spreker, want een vorige keer en in een andere situatie kwam je gesprekspartner ook al met vergelijkbare argumenten of opmerkingen aanzetten. Deze persoon heeft nu eenmaal een beroepshouding, een levensinstelling of een visie, waar jij niet in mee wilt gaan en waarvan je soms ook diep moet zuchten.
Daarbij komt nog dat mensen vaak hun verhaal vertellen met algemene opmerkingen of zinnen gebruiken die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Zonder dat we het beseffen nemen we aan dat de interpretatie die wij er aan geven de juiste is. We beseffen vaak niet eens dat de ander er ook iets anders mee kan bedoelen.

Opvattingen Meningen Aannames. Het zijn onze OMA’s die een goed gesprek in de weg staan.
Het zijn onze OMA’s die zorgen dat we weer snel zelf aan het woord willen zijn. Het zijn onze OMA’s die zorgen dat we over de inhoud blijven discussiëren  en argumenteren, maar die niet meehelpen om de ander te begrijpen en samen te komen op een punt, waar vandaan we samen positief kunnen gaan bouwen aan vooruitgang.

Wil je een goed gesprek wilt voeren, dan kun je beter ANNA meenemen.
Zij weet: Altijd Navragen, Niet Aannemen
Hoor je de ander zeggen “Daar ga ik niet aan meedoen”, dan is het handig om na te vragen of dat een keuze is op basis van overtuigingen of omdat er zorg is over uitvoerbaarheid in de praktijk of onvoldoende vertrouwen in de eigen competenties.
Hoor je de ander zeggen “Nou, dan weet je het wel”, dan is het goed om na te vragen wat het beeld is bij de verwachtingen die de ander heeft bij het verloop of vervolg in de toekomst.
Navragen bevordert niet alleen je eigen begrip van wat de ander zegt. Regelmatig word je gesprekspartner ook zelf aan gezet om concreter te verwoorden wat ze diep van binnen wel voelen, maar waar ze nog niet goed de vinger op kunnen leggen.
Het stellen van verduidelijkingsvragen helpt je dus om zelf goed te luisteren en laat de ander weten dat je hem of haar echt gehoord hebt en ook echt wilt begrijpen. En wie zich gehoord voelt is ook bereidt om naar een ander te luisteren.


LAST MINUTE: Voor de snelle beslissers

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor onderstaande cursussen. Schrijf u vandaag nog in!

18 & 28 sept     

Driedaagse duo-cursus voor directeur & IB'er

21 sept

Combinatiegroep 2/3

3 okt

Effectieve gespreksvoering

28 nov

Arrangeren met leerkrachten, ouders en leerlingen


In de nieuwsbrief van juli verlootten wij een gratis exemplaar van het boek ‘De negen principes van de excellente schoolleider’ van drs. Luc Greven. Het boek is gewonnen door Simone van Bokkem van obs het Startpunt in Den Haag. Gefeliciteerd Simone!